Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. Mistrovství ČR v benčpresu masters Sedlčany

V sobotu 20.března 2010 se 6 krnovských siláků z oddílu silového trojboje trenéra Václava STUCHLÍKA z TJ Lokomotiva Krnov účastnilo Mistrovství České Republiky Masters a dorostenců v tlaku činky v leže na rovné lavici v Sedlčanech u Prahy.

Zde se sešel top výběr „benčařů“ a mistrů z ObrazekČech a Moravy, aby z těchto sto třinácti borců a borkyň potvrdili kvality opravdu jen ti nejlepší a na nejvyšší republikové úrovni.

Špatná organizace závodu

Mistrovského zápolení se účastnil výběr nejstarších a nejpřipravenějších krnovských benčařů. V kategorii masters 3 startovali Janis Kenis a Rémy Krayzel, Michal Navrátil v kategorii masters 2 a Miroslav Čapka a Milan Greguš se předvedli v kategorii masters 1.

Výkony byly bohužel nepříznivě ovlivněny nadměrným počtem účastníků závodů, kteří byli rozděleni do osmi skupin. Z toho plynuly časové průtahy závodu a nervozita závodníků, zejména ze špatné organizace závodů ze strany pořádajících.

Tomčák vybojoval bronz

Krnovskou nejmladší generaci siláků zastoupil milovník tohoto druhu silové disciplíny Lukáš Tomčák, a to v kategorii dorostenců do sedmdesáti pěti kilogramů, ve které jako první pokořil činku o hmotnosti sto patnáct kilogramů a obdržel bronzovou medaili. Stříbro mělo hodnotu sto dvaceti kilogramů a mistrovský kousek pak sto čtyřicet kilogramů.

„Lukáš Tomčák měl jednoznačně na stříbro, na tréninku benčuje sto dvacet pět kilogramů, ale připravuje se také na republikové závody v silovém trojboji a únava s trémou se na jeho dnešním výkonu bohužel podepsala“, řekl k výkonu nováčka zkušený Milan Greguš.

Kenis zvýšil svůj rekord

Jako druhý krnovský zástupce se předvedl Janis Kenis, a i když byl v kategorii do šedesáti kilogramů jediným zástupcem, musel si své zlato tvrdě vybojovat. Jeho první základní pokus byl pro tuto vrcholovou soutěž stanoven na takovou hmotnost činky, kterou Janis dosud nezdolal.

Základní pokus a zároveň i osobní rekord šedesát sedm a půl kilogramů Janis svým prvním pokusem úspěšně zdolal. Další zvýšení jeho rekordu o dva a půl kilogramy v ostatních pokusech Janisovi nevyšlo, ale chybělo k tomu velmi málo.

Krayzel s Navrátilem získali stříbro

Třetí z týmu Krnovských ulehl v šesté skupině závodníků pod sto třiceti kilogramovou činku Rémy Krayzel. V kategorii do osmdesáti dvou a půl kilogramů měl dva soupeře a výkonem sto čtyřicet kilogramů si odnesl stříbrnou medaili, když mistr této kategorie vzepřel sto osmdesát sedm a půl kilogramu.

Michal Navrátil byl na závodech nováčkem a v kategorii do sto deseti kilogramů si vedl velmi zkušeně. Všechny pokusy zvládl s klidem a přehledem. Vytlačil sto sedmdesát pět kilogramů a vybojoval stříbro. Michalovým soupeřem byl známý vzpěrač a lifter Petr Kostelník, který získal zlato za výkon sto osmdesát kilogramů.

Greguš vybojoval stříbro

V osmé skupině v kategorii do sto deseti kilogramů startovali hned dva krnovští zástupci. Pravidelný účastník bojů o medaile powerlifter Milan Greguš výkonem dvě sta deset kilogramů se stal vicemistrem republiky, když se mu nepodařilo třetím pokusem porazit soupeře a zároveň vylepšit svůj osobní rekord na dvě sta dvanáct a půl kilogramů. Milan vytlačil činku o stejné hmotnosti, jako vítěz této kategorie byl však o necelá dvě kila těžší.

Velkou smůlu na tomto závodním poli měl druhý krnovský zástupce v této kategorii Miroslav Čapka. Mirkovi se ani na třetí pokus nepodařilo vytlačit činku vážící sto devadesát kilogramů, a tudíž nemohl být v závodě klasifikován. „Je to nesmírná škoda a mrzí mě to, jelikož Mira bezesporu připraven je. Na tréninku zvedal sto osmdesát kilogramů a zde to zapříčinila technická nezkušenost s benč dresem,“ řekl k výkonu svého kolegy lídr týmu Milan Greguš.

„Na závody jsem jel s přesvědčením, že medaile v našem týmu obdrží všichni. To se s malou výjimkou také stalo. Mira podává daleko vyšší výkon než jeho soupeř, který získal bronz, na příště zvolíme takticky nižší základ a bude to doma. Co se týče mě, tak můj výkon odpovídá mé nezodpovědnosti v odpočinku před takhle důležitým závodem,“ dodal k mistrovství Greguš.

Výsledky masters, junioři-dorost